Veel gestelde vragen

Stop longkanker
Vroegopsporing van longkanker redt levens!

Veel gestelde vragen2025-02-25T11:57:19+01:00

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Hieronder vind je antwoorden op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Worden deelnemers geïnformeerd over het resultaat van de studie?2025-05-17T08:26:02+02:00

Ja, alle deelnemers worden binnen de drie weken per briefpost op de hoogte gebracht van het resultaat.

Ook je opgegeven (huis)arts wordt op de hoogte gebracht.

Hoelang moet ik wachten op het resultaat van de studie?2024-11-21T14:51:27+01:00

Je wordt binnen de twee weken na je deelname aan de ZORALCS-studie per briefpost op de hoogte gebracht.

Wat betekent mijn uitslag?2024-11-21T15:53:28+01:00

De CT-scan maakt een gedetailleerd beeld van de longen en gebruikt hierbij een lage dosis röntgenstraling, te vergelijken met de hoeveelheid straling die vrijkomt bij een trans-Atlantische vlucht.

Na de scan wordt het resultaat zowel naar jou als  naar de door jou opgegeven behandelend (huis)arts gestuurd, die je bij vragen over het resultaat ook zal voorthelpen.

Bij een gunstig (‘negatief’) resultaat word je na één jaar uitgenodigd voor een tweede lage dosis CT-scan.

Bij een twijfelachtig resultaat -zoals bijvoorbeeld na een longontsteking al eens gezien wordt –  word je na drie of zes maanden uitgenodigd voor een tussentijdse scan om de afwijking  verder op te volgen.

Bij een ongunstig (‘positief’) resultaat is er sterke verdenking op vroegtijdige longkanker en zal je via je behandelend (huis)arts gevraagd worden om verdere onderzoeken te ondergaan om de diagnose te stellen. Hierbij heb je de vrije keuze  waar en door wie je behandeld wordt.

Waar vindt het CT-onderzoek plaats?2024-11-21T15:38:11+01:00

Het CT-onderzoek vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) – Drie Eikenstraat 655, 2650 Edegem

Hoe komen de onderzoekers aan mijn adresgegevens?2024-11-21T15:47:52+01:00

De lokale besturen uit de eerstelijnszone ZORA ondersteunen de ZORALCS-studie in het kader van wetenschappelijk onderzoek en algemeen belang. In onderling overleg stellen ze de adresgegevens van alle 55-74 jarigen uit de eerstelijnszone ZORA ter beschikking.

Ik wil niet deelnemen, moet ik iets doen?2024-11-21T15:49:06+01:00

Als je niet wil deelnemen, hoef je niets te doen.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor de studie?2024-11-21T15:56:06+01:00

Als je niet in aanmerking komt, verwachten we dat het risico op het ontwikkelen van longkanker kleiner is en mogelijk meer nadelen zal opleveren dan voordelen. Dit betekent niet dat je geen longkanker kan krijgen. Bij symptomen (verandering in hoestpatroon, bloed ophoesten, pijn in de borst…), verwijzen we je graag door naar je (huis)arts.

Hoe log ik in?2025-05-17T11:32:13+02:00

Om deel te nemen aan de ZORALCS-studie ga je naar de pagina Deelnemen. Daar vind je een groene knop met de tekst ‘Ik overweeg om deel te nemen’. Wanneer je hierop klikt, kun je inloggen via het identificatieplatform Itsme® of met een eID-kaartlezer.
Na het inloggen kom je automatisch bij de online vragenlijst van de ZORALCS-studie terecht.

Heb je hulp nodig bij het inloggen? Op de pagina Deelnemen vind je screenshots met een duidelijke uitleg over het gebruik van Itsme®.
Daarnaast kan je ook terecht bij de digipunten in je gemeente of bij alle zorgverleners in de eerstelijnszone die klaarstaan om je te ondersteunen.”

Hoe zit het met de privacy van mijn gegevens?2024-11-21T15:34:23+01:00

De onderzoeksgegevens die worden gebruikt (zoals de antwoorden op de online vragenlijst, het resultaat….) worden alleen voor de ZORALCS-studie gebruikt. Er staat een privacyverklaring en disclaimer op de website.

Je persoonsgegevens worden enkel en alleen in het kader van deze studie gebruikt. 

De overgedragen persoonlijke gegevens omvatten geen combinatie van elementen waarmee het mogelijk is je te identificeren. De arts-onderzoeker is verplicht om deze gegevens vertrouwelijk te behandelen. Je naam zal nooit bekend gemaakt worden. 

Om je privacy te garanderen met betrekking tot het bewaren en verwerken van de gegevens in het kader van deze studie, worden je gegevens gepseudonimiseerd. Dit betekent dat je naam, voornaam, geboortedatum en woonplaats vervangen worden door een code. Alle verdere verwerkingen gebeuren op deze gepseudonimiseerde gegevens. Het verband tussen de code en de persoon wordt wel bewaard. Deze link wordt enkel gebruikt om in je eigenbelang bepaalde informatie naar jou te kunnen terugkoppelen.

Sommige onderzoekers kunnen wél je naam en adres zien. Dit is nodig om je opnieuw te kunnen uitnodigen of de uitslagen door te kunnen sturen. 

Waarom kunnen alleen mensen die roken of gerookt hebben deelnemen?2025-05-17T11:36:01+02:00

Voorlopig is er enkel wetenschappelijke evidentie dat vroegopsporing van longkanker voldoende effect heeft bij mensen die roken of gerookt hebben en daarbij een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van longkanker op lange termijn. Toekomstig onderzoek zal dit verder uitwijzen.

Het is essentieel dat we goed in kaart brengen wie een (sterk) verhoogd risico loopt op longkanker. Rookgedrag speelt hierin een cruciale rol: naar schatting is 80 tot 90 procent van de gevallen van longkanker gerelateerd aan roken in het verleden. Opvallend is dat ongeveer de helft van de mensen met een hoog risico inmiddels is gestopt met roken. Toch blijft het verhoogde risico op longkanker nog jarenlang bestaan, ook na het stoppen.

Andere risicofactoren, zoals meeroken, luchtvervuiling en blootstelling aan chemische stoffen, dragen ook bij aan de kans op het ontwikkelen van longkanker. Op dit moment kunnen we echter nog niet goed inschatten wanneer iemand op basis van deze factoren een dusdanig hoog risico heeft dat screening daadwerkelijk zinvol is. Deze factoren worden wel meegenomen in risicoanalyses, en zodra ze betrouwbaar kunnen bijdragen aan het bepalen van het screeningsbeleid, zullen ze zeker worden geïntegreerd.

In de tussentijd is het belangrijk om alert te blijven op signalen die kunnen wijzen op longkanker, met name bij mensen die langdurig zijn blootgesteld aan passief roken of vervuilde lucht.

Welke risico’s zijn verbonden aan deelname aan de ZORALCS-studie?2024-11-21T15:28:47+01:00

Er zijn geen extra risico’s verbonden aan de lage dosis X-stralen waaraan je wordt blootgesteld tijdens de scan. Vroege opsporing met lage dosis CT kan aanleiding geven tot het vinden van vals-positieve resultaten, overdiagnose en andere toevallige bevindingen. Deze begrippen zijn op het webplatform uitvoering toegelicht, alsook welke maatregelen wij nemen om deze te voorkomen en beperken. De uitleg op het webplatform maakt dan ook integraal deel uit van deze informatiebrochure. Het UZA heeft als opdrachtgever een foutloze verzekering afgesloten die de eventuele schade dekt die zou voortvloeien uit deze studie.

Wat levert deelname aan de ZORALCS-studie voor mij op?2024-11-21T15:26:21+01:00

De inzichten en informatie die deze studie opleveren, zullen bijdragen aan een betere kennis van en begeleiding bij vroegopsporing van longkanker. Deze studie zal de zorg voor toekomstige patiënten dus verbeteren. 

Mocht bij jou middels deze studie een longkanker worden vastgesteld, dan is deze in een vroeg stadium en kan meestal genezend behandeld worden. Informatie over de behandelmogelijkheden kan je via je (huis)arts verkrijgen.

Wat is de ZORALCS-studie?2024-11-21T14:59:51+01:00

Het doel van de ZORALCS-studie is om longkanker vroegtijdig op te sporen

Met de vroegopsporing van ‘vlekjes op de long’ die kunnen wijzen op een beginnende longkanker, geven we mensen die langdurig roken of gerookt hebben en tussen 55 en 74 jaar oud zijn de kans om een gratis lage dosis CT-scan van de longen te laten verrichten én ondersteuning te krijgen bij het stoppen met roken voor zij die nog roken. De lage dosis CT-scan maakt het mogelijk om een longkanker in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de genezingskansen flink toenemen.

Wie kan deelnemen? Alle mannen/vrouwen/…

  • Gedomicilieerd in de eerstelijnszone Zuid-Oost Rand Antwerpen (Boechout-Vremde, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel)
  • Tussen 55-74 jaar oud (geboren tussen 1951-1970)
  • Met een voldoende hoog risico op het ontwikkelen van longkanker in de komende jaren. Dit risico is afhankelijk van factoren zoals rookgedrag.
Zijn er kosten verbonden aan de ZORALCS-studie?2024-11-21T15:52:03+01:00

Neen, de studie is volledig gratis. Er worden zowel voor jou als voor je ziektekostenverzekering geen kosten aangerekend.

Let wel op: als er vervolgonderzoek nodig is, worden de kosten niet door de ZORALCS-studie gedragen.

Tot wanneer kan ik overwegen om deel te nemen?2024-11-21T14:52:22+01:00

Je kan overwegen om deel te nemen tot december 2025.

Ik ben al in behandeling voor longkanker, kan ik nog steeds meedoen?2024-11-21T15:50:42+01:00

Als je al in behandeling bent voor longkanker, kan je niet meer deelnemen aan de ZORALCS-studie. Vroegopsporing van longkanker gebeurt bij mensen die geen symptomen/longkanker hebben, maar wel een verhoogd risico hebben op het krijgen van longkanker

Het hebben van (long)kanker in de laatste vijf jaar is een exclusiecriterium voor de studie (behalve huidkanker).

Ga naar de bovenkant